El Parlament proclamarà la independència en cas de victòria del sí

La llei del referèndum d’autodeterminació de Catalunya ja és pública. Aquest dimarts, Junts pel Sí i la CUP n’han exposat el contingut en un acte solemne a l’auditori del Parlament. La norma, que avança avui l’ARA, declara la sobirania del Parlament per tirar endavant un referèndum d’autodeterminació i situa la llei en un ordre jeràrquic superior a la resta de normes. També fixa la vinculació dels resultats: en cas que hi hagi més vots del sí emesos que del no es proclama la independència al Parlament. Serà 48 hores després que la sindicatura electoral proclami els resultats. En cas que guanyi el no, el president de la Generalitat procedirà a la convocatòria immediata d’eleccions autonòmiques.

La llei no fixa un mínim de participació però Junts pel Sí i la CUP han insistit en la necessitat d’esperonar-la perquè el referèndum sigui un “èxit”.

L’acte parlamentari ha estat el preludi del que arribarà a la tarda al Teatre Nacional de Catalunya, quan el Govern expliqui els detalls organitzatius del referèndum. JxSí i la CUP han pactat separar el contingut legislatiu que ha de servir per impulsar l’1-O de la llei de transitorietat jurídica, que la majoria sobiranista prefereix, ara per ara, mantenir fora del focus mediàtic. Si bé l’acte del matí ha estat pilotat pels grups parlamentaris -hi han intervingut Jordi Turull, Marta Rovira, Jordi Orobitg i Lluís Corominas (Junts pel Sí) i per part de la CUP Benet Salellas, Joan Garriga, Gabriela Serra i Anna Gabriel-, a la tarda està previst que sigui el Govern qui n’exposi els detalls organitzatius. Ha de resoldre dubtes sobre l’adquisició de les urnes, l’obtenció del cens, el vot exterior o el sorteig de les meses electorals. Salellas , precisament, ha defensat la separació de les dues normes, una llei de referèndum i una llei de transitorietat, perquè es tracta de “dos moments diferents” i responen a majories també diverses.

El primer a intervenir l’acte ha estat el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que ha presentat la norma com la llei “més important” que es tramitarà al Parlament perquè permetrà a Catalunya exercir el dret a l’autodeterminació. Per part de la CUP, el diputat Joan Garriga ha assegurat que la norma és u n “acte sense retorn” cap al referèndum.

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha estat l’encarregada de fer la defensa més política de la llei de referèndum de l’autodeterminació. “Jurídicament aquesta llei implica l’exercici de l’autodeterminació”, ha sentenciat, assegurant que Catalunya té aquest dret de forma inalienable. També ha defensat que aquest dret forma part de l’estat espanyol perquè ha ratificat els tractats internacionals que el recullen.

Rovira ha assegurat que el dret a l’autodeterminació es desenvoluparà a través del vot, de les urnes i de paperetes i ha assegurat que el Govern de la Generalitat l’implementarà “de forma normal”.

L’encarregada de cloure l’acte ha estat la diputada de la CUP Anna Gabriel que ha explicat que a partir d’ara la llei estarà disponible perquè “tothom se la pugui fer seva” i ha avisat que no s’acceptarà que s’acusi el Parlament de fer un cop d’estat quan el que està fent és dotar-se de l’eina per exercir el dret a l’autodeterminació.

Tal com ha avançat avui l’ARA, la llei de l’1-O preveu que el Parlament declari la independència en cas que guanyi el ‘sí’ i convocar eleccions autonòmiques si triomfa el ‘no’. Sense mínim de participació. L’1 d’octubre podran votar tots els residents a Catalunya majors de 18 anys amb nacionalitat espanyola i els catalans residents a l’estranger que estiguin inscrits al registre de catalans a l’exterior. L’àrbitre del referèndum serà la nova Sindicatura Electoral, formada per cinc experts (juristes i politòlegs) i serà el Govern l’encarregat de sortejar les meses electorals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s